دعا، خانه ی صاحبش را می شناسد.

دعا، خانه ی صاحبش را می شناسد.

… وَ إِنْ یُرِدْکَ بِخَیْرٍ فَلَا رَادَّ لِفَضْلِهِ ... ☘ ... واگر خدا برای تو خیری بخواهد فضل و احسانش را دفع کننده ای نیست ... (یونس107)
دعا، خانه ی صاحبش را می شناسد.

دعا، خانه ی صاحبش را می شناسد.

… وَ إِنْ یُرِدْکَ بِخَیْرٍ فَلَا رَادَّ لِفَضْلِهِ ... ☘ ... واگر خدا برای تو خیری بخواهد فضل و احسانش را دفع کننده ای نیست ... (یونس107)

خواص وثواب خواندن سوره ی توحید

1- امام صادق علیه السّلام فرمودند: کسی که در یک روز پنج نماز بخواند و سوره ی توحید را در آن قرائت نکند، به او می گویند: ای بنده ی خدا تو از نمازگزاران نیستی.

2- امام صادق علیه السّلام فرمودند:اگر کسی در روز جمعه سوره ی توحید را نخواند و بمیرد ، بر دین ابی لهب مرده است.

3- امام صادق علیه السّلام فرمودند: کسی که بیمار یا گرفتار شود و در آن هنگام سوره ی توحید را نخواند و در آن بیماری یا گرفتاری مرگش فرا رسد، جهنّمی است.

4- امام صادق علیه السّلام فرمودند: کسی که به خدا و روز قیامت ایمان دارد، باید پس از نماز واجب خود سوره ی توحید را بخواند. کسی که این کار را انجام دهد، خداوند خیر دنیا و آخرت را به او عطا نموده و او،پدر،مادر،خواهران و برادرانش را می آمرزد.

5- امیر المؤمنین علیه السّلام نقل می نماید که رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلّم فرمودند: کسی که به هنگام خواب 100 بار سوره ی توحید را بخواند، خداوند گناهان 50 سال او را می بخشد.

6- امام باقرعلیه السّلام از پدرش علیه السّلام نقل می نماید که رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلّم بر جنازه ی سعدبن معاذ نماز خواندند و فرمودند:90هزار فرشته که جبرئیل نیز در میان آنان بود، آمدند و بر او نماز خواندند. من از جبرئیل پرسیدم چرا بر جنازه ی او نماز خواندید؟

جبرئیل گفت: به خاطر این که نشسته و ایستاده، سوار و پیاده و در حال رفت و بازگشت سوره ی توحید را می خواند.

7- امام صادق علیه السّلام فرمودند: کسی که به بستر خواب رود و 11 بار سوره ی توحید را بخواند، خداوند او را در خانه اش و خانه های اطرافش حفظ می نماید.

8- روای می گوید از امیر المؤمنین علیه السّلام شنیدم که فرمودند: کسی که پس از نماز صبح 11 بار «قل هو الله احد» بخواند، در آن روز گناهی از او سر نمی زند؛ گرچه شیطان خوار شود(یعنی شیطان هرچه تلاش کند، نتواند انسان را به گناه بکشاند و بدین ترتیب خوار شود).

9- روای می گوید از امام کاظم علیه السّلام شنیدم که فرمودند: کسی که پیش از ملاقات با ظالمی «قل هو الله احد» بخواند، خداوند از روبرو، پشت سر، سمت راست و سمت چپ از او دفاع کرده، مانع رسیدن شری از طرف آن ظالم به او شده و خیر آن ظالم را نصیب او می نماید. ونیز فرمودند: هنگامی که از چیزی ترسیدی 100 آیه قرآن بخوان؛ از هر کجای آن که خواستی . آنگاه سه بار بگو: خدایا این بلا را از من دور کن.

10- حفص بن غیاث می گوید شنیدم که امام صادق علیه السّلام از مردی پرسیدند: آیا بقای در دنیا را دوست داری؟ آن مرد جواب داد: بله. پرسیدند: چرا؟ جواب داد: برای قرائت «قل هو الله احد»  پس از مدتی امام علیه السّلام فرمودند: ای حفص! اگر یکی از دوستان و شیعیان ما بمیرد و قرآن را به خوبی بلد نباشد، در قبر به می آموزند تا خداوند درجه اش را بالا ببردو زیرا همانا درجات بهشت به اندازه ی تعداد آیات قرآن است. و در آن جا به قاری قرآن می گویند: بخوان وبالا برو.

دستورات بهداشتی پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلّم

1- پروردگار متعال هیچ دردی را بی درمان نیافریده است مگر مرگ.

2- اساس هر بیماری درد سر است.

3- تا در خود اشتها نیافته اید دست به طعام دراز نکنید و همچنان که در خود اشتها را احساس می کنید دست از طعام بکشید.

4- معده ی آدمیزاد کانون همه ی دردهاست.

5- اساس هر مداوا ، گرم داشتن موضع درد وبیماریست.

6- نفس خود را به هر چه عادت داده اید وا بگذارید.

7- پروردگار آن سفره را دوست دارد که در کنار آن دست زیاد باشد.

8- در خوراک گرم برکت اندک است. برکت زیاد در خوراکیهای سرد یافت می شود.

9- به هنگام غذا خوردن پای خود را از کفش بدرآورید زیرا پای شما آسوده خواهد ماند واین سنّت، سنّت زیبایی است.

10- با زیر دستان غذا خوردن نوعی فروتنی است. بهشت به آنانکه با زیر دستان غذا می خورند مشتاق تر است.

11- غذا خوردن در ملأ عام  نوعی پستی است.

12- مؤمن همیشه به اشهای اهل خانه ی خود غذا می خورد ولی منافق اهل خانه ی خود را محکوم اشتهای خویش می دارد.( یعنی تا خود به غذا میل نکند اجازه نمی دهد سفره پهن شود.)

13- هنگامی که سفره پهن شد ، هرکس در هر جا نشسته از آنچه دم دستش قرار دارد تناول کند و دست به آن سوی سفره ، پیش نبرد.

14- تا همگان سیر نشده اند دست از غذا مکشید زیرا این عمل برای همسفره های شما مایه ی شرمساری خواهد بود.

15- برکت در وسط طعام قرار دارد ، بنابراین به وسط طعام دست دراز نکنید.

16- آن کس که از دوچوب (مسواک و خلال) استفاده می کند، از زحمت انبر دندان کشیدن محفوظ خواهد بود.

17- پس از غذا خوردن بلافاصله دندانهای خود را خلال کنید و دهانتان را به وسیله مسواک با آب بشوید تا دندانهای شما آرام گیرند.

18- از خلال استفاده کنید زیرا خلال کردن نوعی نظافت است و نظافت از ایمان است و ایمان با مؤمن در بهشت قرار خواهد داشت.

19- طعام مردم کریم ، شفا بخش و طعام مردم پست و فرومایه ، درد است.

20- با هم غذا بخورید زیرا خداوند برکت را در اجتماع نهاده است.

ادامه مطلب ...

خواص وثواب خواندن سوره فجر

امام صادق علیه السّلام فرمودند: سوره ی فجر را در نمازهای واجب ومستحب بخوانید.زیرا همانا این سوره از آن امام حسین علیه السّلام است وکسی که آن را بخواند، در روز قیامت با امام حسین علیه السّلام در جوار وی در همان درجه ی او در بهشت ساکن می باشد. همانا خدای عزّوجلّ، عزیز وحکیم است.

هرکس 11 بار این سوره را بخواند و با حلال خود نزدیکی کند خداوند به او اولادی عطا نماید که باعث روشنی چشم او گردد.

شأن نزول سوره کوثر

امام فخر رازى در ذیل آیه إنّا أعطیناک الکوثر می‌نویسد: کوثر هشت معنا دارد که تمام آن معانى درباره حضرت صدیقه طاهره، فاطمه زهرا‌(سلام الله علیها) است. آنگاه خودش می‌گوید: چگونه، فاطمه کوثر نباشد که چون علی‌بن‌الحسین و محمد‌بن‌على باقرالعلوم و صادق المصدق، میوه و ثمره دارد.  

 سوره کوثر إنّا أعطیناک الکوثر، فصلّ لربّک وانحر، إنّ شانئک هو الأبتر در شأن نزول این سوره گفته شده: زمانى که رسول‌(صلی الله علیه وآله) دو تن از فرزندان خود به نام‌هاى عبد‌اللّه و قاسم را از دست داد و دشمنان آن حضرت، براى تضعیف او، زبان طعن و شماتت، گشودند، عاص بن وائل او را «ابتر» خواند،که در لغت عرب به «مقطوع النسل» اطلاق می‌شود.1 کوثر از ریشه کثرت است و بر چیزى اطلاق می‌شود که شأنیت کثرت در او باشد و مراد از کوثر خیر فراوان است.2 البته آن خیر کثیرى که پیامبر در نتیجه اعطاى خداوند؛ مالک آن شده است، در آیه اول مشخص نشده و شاید بدین لحاظ باشد که با اطلاق و عدم تقیید آن، عظمت و شأن خاص، بدان ببخشد. براى کلمه (کوثر) در این سوره، معانى متعدد مطرح شده است، علامه طباطبایى در المیزان با توجه به معناى آخرین آیه که دشمن آن حضرت را، ابتر معرفى کرده، مناسب‌ترین معنا را «کثرت» ذریه پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) ذکر می‌کند.3 اگر خیر کثیر هم مراد باشد، یقیناً یکى از مصادیق آن، فراوانى نسل آن حضرت است. کوثر، صیغه مبالغه است. یعنى اى پیامبر، به تو، دخترى دادیم که مجسمه خیر است، استوانه برکت و اسطوره بالندگى است، به تو دخترى دادیم که اگر همه فضایل و سجایاى انسانى را مجسم کنند، زهرا می‌شود. اى پیامبر، به شکرانه این نعمتى که به هیچ‌کس داده نشده و نخواهد شد، نماز بخوان و در هنگام تکبیر، دستهایت را بلند کن که این یک حالت خضوع است براى بنده و جلالتى است برا ى خدا! کوثر از ریشه کثرت است و برچیزى اطلاق می‌شود که شأنیت کثرت در او باشد و مراد از کوثر خیر فراوان است امام فخر رازى در ذیل آیه می‌نویسد: کوثر هشت معنا دارد که تمام آن معانى درباره حضرت صدیقه طاهره، فاطمه زهرا‌(سلام الله علیها) است. آنگاه خودش می‌گوید: چگونه، فاطمه کوثر نباشد که چون علی‌بن‌الحسین و محمد‌بن‌على باقرالعلوم و صادق المصدق، میوه و ثمره دارد.4 آرى فاطمه، چگونه خیر کثیر نباشد که از این نهر کوثر، صدها و بلکه هزاران جوى زلال و روشن، منشعب است. حسن ختام این بخش، آن که نزول چنین سوره‌اى و چنین تعبیر بلندى (کوثر) درباره فاطمه در عهد جاهلیت عربى که «زن» نه تنها از کم‌ترین حقوق انسانى برخوردار نبود، بلکه تولد دختر مایه ننگ و سرافکندگى بود و دختران، زنده به گور می‌شدند، نشانگر جایگاه ارزشمند زن در مکتب حیات بخش اسلام است. موجودى که می‌تواند منشأ این مقدار خیر و برکت در تاریخ بشریت باشد. موجودى که بنده ف این برگزیده خدا و اشرف مخلوقات عالم، باید به شکرانه برخوردارى از آن، در برابر پروردگارش، سربرخاک بساید. به راستی در کدامین مکتب می‌توان چنین قرب و منزلتى براى زن یافت؟5 پی نوشت ها : 1. ابن منظور، لسان العرب/36. 2. طبرسی، مجمع البیان فى علوم القرآن، 5/549. 3. علامه طباطبایی، المیزان، 7/370. 4. امام فخر رازی، التفسیر الکبیر، 32/122. 5. سید جواد ورعی، کوثر، محبوبه است/63؛ ماهنامه پیام زن.

سوره هایی برای افزایش روزی

چگونه رزق خود را افزایش دهیم؟

از آیات قرآن کریم استفاده می‌شود که توسعه و تنگی روزی به دست خداست‌ چنان که می‌فرماید:"إن‌ّ ربّک یبسط الرّزق‌َ لِمَن یشأ و یقدر إنّه کان بِعبادِه خبیراً بصیراً" (اسراء30) بنابراین هر چند اراده و کوشش انسان در زیاد شدن رزق و روزی مؤثر است‌"لیس‌َ لانسـَان‌َ الاّ ما سَعی‌َ" (نجم‌، 39) ولی اینها "جزءالعلة‌" و یا از آن هم کمتر به حساب می‌آیند زیرا اراده و عمل انسان در به دست آمدن رزق و روزی یکی از صدها شرایط است که تمامی اسباب و شرایط به او منتهی می‌شود، و اوست که بر اساس علم و حکمتش روزی را بین بندگان تقسیم می‌کند چنانکه می‌فرماید: "أهم یقسمون رحمت ربّک نحن قسمنا بینهم معیشتهم فی الحیوَة الدّنیا (زخرف‌، 32) آیا آنان رحمت پروردگارت را تقسیم می‌کنند؟! ما معیشت آنها را در حیات زندگی در میانشان تقسیم کردیم‌."

همان گونه که بیان کردیم‌، خواست خداوند متعال "یرزق من یشأ" جزافی نیست‌ بلکه گشایش و تنگی روزی نیز، روی عللی است که خدا به بندگان دانا و به صلاح آنان آگاه‌تر است‌. به بعضی افراد به جهت برخی اعمالشان روزی فراوان و به بعضی به سبب عمل‌هایشان (مانند تنبلی‌، قطع رحم و...) روزی کمتر می‌دهد. برخی را جهت آزمایش‌، روزی فراوان عطا می‌کند و در کار و زندگیشان گشایش می‌دهد و برخی را جهت آزمایش‌، روزی کم می‌دهد و... (1)

(1)- اقتباس از: قاموس قرآن‌، سید علی‌اکبر قرشی‌، ج 3، ص 82ـ86، دارالکتب‌الاسلامیة‌، با اندکی اضافات

ادامه مطلب ...